Connecta amb el teu cicle

Rellotge Menstrual

Vols saber en quin moment del Cicle estàs? Què està passant dins al teu úter i ovaris? Amb quin arquetip i estació t’identifiques segons la fase en què estàs? Amb quina lluna et coincideix cada etapa? Com et pots organitzar les tasques i activitats en funció del Cicle?

D’una manera molt visual i molt pràctica aquest rellotge et servirà per identificar característiques de cadascuna de les fases del teu Cicle menstrual; t’ajudarà a ser més conscient dels estats en què et trobes com a dona cíclica que ets, a posar atenció al teu cos i a les teves emocions, a descobrir les potencialitats de cada fase i a treure’n profit; en definitiva a coneixe’t més a tu mateixa i a viure el teu Cicle amb comprensió, respecte i gaudi.

Les característiques dels arquetips són només una guia, n’hi haurà que et ressonaran més que d’altres, de fet, hauràs de ser tu qui vagi construint amb més detalls la informació de les fases del TEU Cicle, ja que cada Cicle és únic i diferent.

Introdueix una data correcta, anterior o igual al dia d'avui i en el format dia/mes/any
Selecciona el primer dia de menstruació.
Introdueix un número entre 1 i 13
Indica els dies que et va durar la menstruació. 5 dies és el més habitual.
Introdueix un número entre 21 i 33
Indica la duració del teu últim cicle complert. 28 dies és el més habitual.

La Bruixa – Fase menstrual – Hivern

Fase lunar

Notes el fred de l’hivern, el teu cos es contrau i amb els braços t’abraces arraulint-te cap endins. Observes la natura i et sembla que ha perdut la vitalitat, però per dins segueix latent, com les brases d’un foc. 

La Bruixa és una fase d’introspecció, tornes a tu mateixa per escoltar el teu interior i posar atenció al teu cos. Amb el sagnat de la menstruació es completa el teu procés de “desacceleració” que va començar amb la Xamana; les ganes de recolliment fan que tinguis menys ganes de socialitzar-te i fins i tot de parlar. Aquesta fase et genera la necessitat de quietut i silenci. El teu món interior i l’exterior es barregen, la barrera del conscient i subconscient perd força i et permet connectar amb la teva ment i consciència corporal. Pots sentir una connexió més forta amb la natura, les plantes, la lluna, el foc,… et pot créixer una necessitat o capacitat de transcendència i anar més enllà del que és natural.

El teu cos et posa en contacte directe amb les emocions i surten a la superfície amb facilitat. Ara exterioritzes tot allò que havies callat a les fases d’obertura i que no havies permès que sortís quan tenies el control: plorar, cridar, expressar, desfogar,…

Notes que és un moment profund, d’extrema sensibilitat i de molta empatia, per això és normal que t’afectin de manera exagerada situacions personals properes, o fins i tot les notícies, documentals i pel·lícules dramàtiques. 

El teu pensament és desordenat, treballa amb idees i imatges i no tant amb paraules. Al fer una tasca més mental, t’adones que la teva capacitat de concentració està fluixa. 

Et costa aixecar-te del llit i el cos et demana dormir més. Recopiles imatges del somnis i sense quasi adonar-te’n t’apropen a alguna informació rellevant per a tu. En algun moment tens un pic de forta activitat que despunta del ritme lent que portes aquests dies. 

Sorprenentment et trobes amb una sexualitat intensa, profunda i espiritual que es centra en el teu plaer. 

De cop i volta sents una forta necessitat de netejar, ordenar, llençar i redistribuir el teu espai exterior. Igual que el teu cos es desprèn del vell endometri i es prepara per crear-ne un de nou, poden ser uns dies ideals per revisar la teva vida i desprendre’t de coses velles, de deixar marxar, d’acceptar el dol i de visualitzar els canvis segons les teves necessitats. Només així deixes espai per a que les noves llavors germinin, neixin noves idees i percepcions i, en el moment menys pensat, com una llumeta que s’encén dins del teu cap, t’apareguin les respostes als temes que tantes voltes hi havies donat.

El teu estat més espiritual, la “neteja” interior, la connexió especial amb la natura, la sexualitat salvatge i el naixement de noves idees, fan que sigui una fase de plenitud hivernal.

Aquesta fase pot durar entre 3 i 7 dies, així que respecta el que el cos et demana i aprofita’n les potencialitats.

QUÈ ESTÀ PASSANT DINS DEL MEU ÚTER I OVARIS?

A la fase menstrual s’obre el teu coll de l’úter, expulsa el vell endometri i les restes d’òvul mort. Paral·lelament, als ovaris comencen a madurar nous fol·licles.

Paraules clau:

 • Empatia
 • Extrema sensibilitat
 • Profunda
 • Espiritual
 • Escolta interior
 • Emocions
 • Consciència corporal
 • Sexualitat intensa
 • Transcendència
 • Netejar i deixar espai

Recorda:

 • El primer dia és el més intens de tots, per això deixa les obligacions de banda (si t’ho pots permetre): descansa, cuida’t, escolta i complau les teves necessitats.
 • Busca estones per calmar la ment i connectar amb tu mateixa.
 • Deixa’t portar per un ritme de vida més lent.
 • Si fas esport no t’exigeixis els mateixos nivells que en d’altres moments del cicle; respecta els límits del teu cos. 
 • Fes o revisa el balanç de la teva vida, accepta, deixa marxar i prepara’t pels canvis que vindran.
 • Estimula la teva ment amb l’art, la lectura, la dansa, el teatre, la música,…
 • Obre’t a la informació que és a punt d’arribar.
 • Posposa per la fase de l’Arquera tota aquella feina que et requereixi més energia o eficàcia, així n’aprofitaràs la seva energia dinàmica.

Vigila! Si la fase de la Bruixa predomina en el teu dia a dia, pot ser que tendeixis a viure massa dins teu, aïllant-te del món real i allunyant-te dels demés. En canvi, si no deixes que les energies de la Bruixa s’expressin, potser et serà més difícil trobar la manera de créixer a través del canvi. 

La Xamana – Fase premenstrual – Tardor

Fase lunar

Observes el teu entorn i notes com tot s’atenua i baixa la intensitat. Com un arbre en plena tardor, l’energia comença a descendir. Tens ganes de viatjar cap a dins teu, posar-hi atenció i entendre més coses. No et ve tan de gust sortir ni dedicar massa temps a les relacions socials. Tot va perdent claredat i pel cap et passen pensaments il·lògics i emocionals difícils d’expressar amb paraules. Algunes activitats de la vida diària que durant les fases d’obertura fas sense problemes, ara se’t fan una muntanya, i els petits entrebancs que et sorgeixen et costa més resoldre’ls. Tot això et pot portar a tenir més conflictes en les relacions, sobretot amb aquelles persones amb qui tens més confiança i contacte. Estàs més susceptible i allò que et puguin dir t’afectarà més que normalment. 

El teu cos ja no està tan actiu i tens més ganes de descansar, però la teva ment està inquieta i hiperactiva. Les energies creatives no paren, són com una constant pluja d’estels en forma d’idees o imatges. T’adones que tens més facilitat i habilitat per l’art: dansa, música, pintura, dibuix,… fins i tot amb l’escriptura, com a art creatiu que és, les idees flueixen fàcilment en el paper. És normal si et sents frustrada quan aquesta allau creativa no troba sortida o està descontrolada, ja que poden ser tremendes explosions de creació o destrucció i necessiten una via d’expressió. 

El pensament intuïtiu guanya terreny i t’aporta informacions rellevants que en d’altres moments del cicle se t’escapen. A la Xamana no li fa por el canvi, sap que allò vell mor perquè neixi alguna cosa nova, per això pots trencar llaços innecessaris, visualitzar o decidir algun canvi que vols fer, però segons del tipus que sigui potser no el materialitzaràs fins a les fases d’obertura. 

El bullici emocional, la baixa líbido, l’activitat mental i les ganes d’estar més sola, fan que progressivament estiguis més recollida amb tu mateixa i et preparis per “hivernar”.

Aquesta fase dura entre 12 i 16 dies, així que pren-te-la amb calma.

QUÈ ESTÀ PASSANT DINS DEL MEU ÚTER I OVARIS?

A la fase premenstrual, el teu coll de l’úter està baix i tancat i tens un moc “infèrtil” (fluix vaginal semblant al iogurt). L’endometri continua creixent a l’espera d’un òvul fecundat. Però si no hi ha hagut fecundació l’òvul mor i baixa cap a l’úter.

Quan el teu cos detecta que no hi ha hagut embaràs, comença el despreniment de l’endometri i s’inicia la fase menstrual.

Paraules clau:

 • Món interior
 • Energia creativa
 • Emocional
 • Ment inquieta
 • Pensament intuïtiu
 • Conflictiva
 • Dramàtica
 • Susceptible
 • Canvis

Recorda:

 • Troba moments per relaxar-te, fer ioga o meditació.
 • Intenta aplicar la creativitat a qualsevol tasca de la vida diària.
 • Evita o posposa converses profundes i emocionals.
 • Expressa tot allò que sents i penses a través de l’art (dansa, música, escriptura, manualitats, pintura, cuina…).
 • Escolta les teves emocions.
 • Escriu com et sents i anota tot allò que et fa bullir per dins, així a les etapes d’obertura ho podràs llegir i treballar-ho perquè a la següent fase premenstrual no t’afecti tant.
 • Dedica una estona a tancar els ulls i visualitzar la teva vida; observa’t fent allò que t’agrada, fent allò que t’agradaria, prescindint d’alguna cosa,… Després analitza com t’has sentit i si t’ha aportat alguna informació o solució.
 • Pot ser un bon moment per prendre decisions, però si requereixen molta energia física, potser és millor esperar a tenir la força de l’Arquera per posar-les en marxa.

Vigila! Si les energies creatives no troben la manera de sortir, pot ser que tinguis explosions físiques i emocionals que et poden portar a un comportament exigent, intolerant i la sensació d’inseguretat. Si deixes que aquestes energies et dominin, pots ser extremadament creativa però d’una manera incontrolada, compulsiva i inestable, que et portarà cap a la frustració.

Mare – Fase ovulatòria – Estiu

Fase lunar

Estires els braços i agraeixes aquest nou dia. Saludes a la gent que estimes amb una forta abraçada. Et ve de gust preparar-los un bon àpat. Al teu entorn, la teva empatia i les paraules tranquil·litzadores ajuden a abaixar tensions i a que tot torni a relaxar-se. Notes com la teva capacitat comunicativa flueix més que normalment i tens més facilitat per entendre’t amb els demés

Et sents com un arbre a ple estiu, amb fulles verdes i fruits brillants per fora i amb saba mineralitzada circulant lleugera des de les arrels fins a les puntes. És com si les teves energies tan internes com externes estiguessin en equilibri. Et sents segura i a gust amb tu mateixa.

Sense adonar-te’n estàs oberta i predisposada a ajudar i cuidar els demés. Poses tota l’atenció al que t’expliquen i així poder-los acompanyar i aconsellar, però sense imposar els teus punts de vista. 

Et ve de gust vestir-te amb roba que ressalti la teva feminitat. Físicament notes que et corren pel cos bombolletes de líbido sexual i et creix un fort impuls de seducció. Amb qui comparteixes més “intimitat” t’hi entregues per complet i li dones plaer.

Et puja l’autoestima, tens la certesa de que ets capaç de donar i mantenir el que ofereixes, això et produeix un sentiment de satisfacció i harmonia

Et sorgeix una necessitat de contacte amb la mare Terra, per això no és estrany que vulguis regalar-te un bon passeig per la natura o vulguis dedicar una estona a cuidar les plantes que tens a l’abast. Notes que irradies “plenitud estiuenca”. 

Aquesta fase és curta, dura uns 4-5 dies, així que aprofita-la! 

QUÈ ESTÀ PASSANT DINS DEL MEU ÚTER I OVARIS?

A la fase ovulatòria l’òvul és alliberat fora de l’ovari i va per la trompa de Fal·lopi. El coll de l’úter obert i el moc “fèrtil” que tens, faciliten el recorregut dels espermatozous fins l’òvul. El teu endometri està cada vegada més espès.

Paraules clau:

 • Cuidar
 • Ajudar
 • Comunicar
 • Segura
 • Amorosa
 • Altruista
 • Satisfeta
 • Sexual
 • Receptiva

Recorda:

 • Posa´t en contacte amb la família i amics.
 • Aprofita la teva capacitat comunicativa per parlar i resoldre temes complexes o delicats amb altres persones. 
 • Reserva’t espais pel contacte amb la natura. 
 • Plasma la creativitat en alguna cosa física: escriure, cuinar alguna cosa especial, pintar, decorar,…
 • Torna a donar una empenta a aquell projecte que avança tan a poc a poc en el temps, posa-hi entusiasme i ímpetu.
 • Prova coses noves.
 • Dona’t i dóna plaer sexual.

Vigila! Si deixes que l’Arquetip de la Mare domini la teva vida, potser t’entregaràs tant als demés que t’oblidaràs de les teves necessitats i de tu mateixa. Per el contrari, si reprimeixes aquestes energies, pot ser que et sentis desconnectada dels vincles que t’uneixen amb les altres persones produïnt-te una sensació de buidor. 

L’Arquera – Fase preovulació – Primavera

Fase lunar

Surt el sol i s’il·luminen els primers pètals de les flors que broten amb força. Respires profundament i sents la lleugeresa del teu cos i la teva ment. L’energia que tens dins comença a bullir com la lava d’un volcà quan vol sortir cap enfora i abarcar-ho tot. T’invaeix una sensació d’alegria i entusiasme cap a la vida que et porta a activar-te i a posar en marxa projectes que tenies arraconats. Mentalment et sents forta, ordenes els pensaments, determines prioritats, poses atenció a les coses concretes, fàcilment et concentres i t’adones que pots fer les tasques de manera molt eficient i eficaç. Les idees intuïtives que et van aparèixer durant les fases de recolliment, ara les pots materialitzar. Et neix la iniciativa d’organitzar algunes trobades amb les teves amigues, amics, companyes, companys; tens ganes de veure’ls i divertir-te! Obres l’armari i trobes una peça de roba juvenil que fa temps que no et poses i t’hi atreveixes; et mires al mirall i hi veus una dona sensual i atractiva. El plaer que et provoca el teu cos i el teu entorn es transforma en el plaer de viure

Tens força per espavilar-te tota sola, sense necessitat de suport, amb la capacitat de ser autosuficient i independent i confies en tu mateixa. Aprofites la vitalitat que sents per sortir de casa i moure el cos; amb cada passa que fas et desprens de tot allò que se’t feia pesat i complicat. Encara que algú et tracti amb despreci o t’aixequi el to de veu, entens les emocions que sents, pots controlar els teus impulsos i pots respondre amb fermesa i sense perdre els estreps. 

Després de “l’hivern”, el teu interior floreix a poc a poc fins arribar al punt àlgid primaveral, com un aire fresc que entra per la finestra i que et fa sentir renovada, rejovenida, lliure

És una fase variable però que sovint dura uns 6-7 dies. Pot començar quan acaba el sagnat o durant els últims dies de la menstruació. Això passa ràpid, així que aprofita-ho al màxim!

QUÈ ESTÀ PASSANT DINS DEL MEU ÚTER I OVARIS?

A la fase preovulatòria comences a formar el nou endometri i un dels fol·licles acaba la maduració. A l’inici de la fase, el coll de l’úter el tens baix i tancat (com a la imatge del rellotge) però cap al final de la fase, el coll de l’úter s’obre i el moc “fèrtil” (fluix vaginal semblant a la clara d’ou) permet que els espermatozous puguin emmagatzemar-se a l’espermateca. 

Paraules clau:

 • Dinàmica
 • Lleugera
 • Enèrgica
 • Activa
 • Social
 • Eficient
 • Sensual
 • Autosuficient
 • Independent
 • Vital
 • Forta

Recorda:

 • Deixa fluir la vitalitat i canalitza-la mantenint-te activa.
 • Fes esport o activitat física.
 • Reserva’t espais per les relacions socials.
 • Pot ser que necessitis menys hores de descans.
 • Intenta comprendre les emocions i resol els conflictes interns.
 • Aprofita per fer aquelles tasques que requereixin més atenció i concentració.
 • Utilitza aquesta energia extra per liquidar tot allò que t’ha quedat pendent.
 • Porta a la pràctica idees i projectes (de curt o llarg termini).
 • Proposa’t reptes de millora o metes.
 • Atreveix-te a fer allò que normalment et costa, malgrat els obstacles o oposició dels demés.

Vigila! Si no deixes expressar tota la vitalitat i energia d’aquesta fase, pot ser que et sentis reprimida i frustrada. Per el contrari, si deixes que aquesta faceta de l’Arquera et domini per complet, pot ser que deixis de tenir en compte els demés i passis per sobre seu sense miraments, perdent el seu respecte i admiració.

Necessites saber que…

Sovint identifiquem el “com sóc” amb les fases d’obertura, per això durant el recolliment fem el possible per mantenir-nos i exigir-nos el mateix rendiment i actitud que durant l’Arquera o la Mare.

L’únic que aconseguim, però, és reprimir les emocions, silenciar les necessitats, malgastar molta energia i, com que segurament no arribarem a tot, ens sentirem frustrades.

Igual que les marees, les dones en etapa fèrtil pugem i baixem al ritme de la lluna. Així com els arbres no poden estar sempre plens de fulles i fruits pel desgast extrem d’energia que requereix, les dones tampoc podem estar sempre de pujada, necessitem el recolliment per després poder estar en obertura. Com moltes coses, tant l’ascens com el descens són imprescindibles per un bon equilibri i dansar harmònicament. És bàsic entendre i acceptar que som TOT el Cicle.

La nostra cultura ens fa creure que la dona ideal és la que sempre es mostra com en les fases de l’Arquera i la Mare i fa que rebutgem qualsevol conducta de les etapes de recolliment. El que podem fer és suavitzar aquestes fases si durant les fases d’obertura escoltem les nostres emocions i busquem solucions pels nostres conflictes, així no seran tan explosives i no ens faran patir tant.

Què està passant dins del meu úter i ovaris?

FASE MENSTRUAL

A la fase menstrual s’obre el teu coll de l’úter, expulsa el vell endometri i les restes d’òvul mort. Paral·lelament, als ovaris comencen a madurar nous fol·licles. 

FASE PREOVULATÒRIA

A la fase preovulatòria comences a formar el nou endometri i un dels fol·licles acaba la maduració. A l’inici de la fase, el coll de l’úter el tens baix i tancat (com a la imatge del rellotge) però cap al final de la fase, el coll de l’úter s’obre i el moc “fèrtil” (fluix vaginal semblant a la clara d’ou) permet que els espermatozous puguin emmagatzemar-se a l’espermateca. 

FASE OVULATÒRIA

A la fase ovulatòria l’òvul és alliberat fora de l’ovari i va per la trompa de Fal·lopi. El coll de l’úter obert i el moc “fèrtil” que tens, faciliten el recorregut dels espermatozous fins l’òvul. El teu endometri està cada vegada més espès.

FASE PREMENSTRUAL

A la fase premenstrual, el teu coll de l’úter està baix i tancat i tens un moc “infèrtil” (fluix vaginal semblant al iogurt). L’endometri continua creixent a l’espera d’un òvul fecundat. Però si no hi ha hagut fecundació l’òvul mor i baixa cap a l’úter.

Quan el teu cos detecta que no hi ha hagut embaràs, comença el despreniment de l’endometri i s’inicia la fase menstrual.

Això és una petita pinzellada del què passa dins del nostre cos durant les fases del Cicle menstrual i és per ajudar-vos a entendre les imatges de l’úter del mig del rellotge menstrual. Si voleu comprendre-ho millor, us recomano els llibres que he posat a la bibliografia, allà trobareu més informació i podreu conèixer més detalls (hormones, temperatura corporal, tipus de fluix vaginal, Cicles menstruals curts, òvul fecundat,…).

 

La lluna

Tots coneixem o hem sentit a parlar alguna vegada de la influència de la lluna en la sembra i recol·lecció (fruits, plantes, flors, arrels), en el seu creixement, en la poda, en les marees, en el creixement de les ungles i cabells,…

La lluna també pot influir en el teu Cicle, per això el rellotge menstrual està sincronitzat amb un calendari lunar i així pots veure quina fase de la lluna coincideix amb cadascuna de les teves fases. D’aquesta manera podràs observar com t’influeix la lluna a nivell de conducta, emocions, pensaments, capacitats,… i trobar-hi alguna relació amb les fases del teu Cicle. 

Si voleu saber més…

Us recomano el llibre Viatge al Cicle Menstrual de l’Anna Salvia. És un llibre molt pràctic i fàcil d’entendre, amb una informació molt completa i amb una part on pots registrar el teu Diari del Cicle.

Si voleu anar una mica més enllà, teniu el llibre Luna Roja de Miranda Gray. Un llibre que explica de manera més extensa els diferents arquetips del Cicle, la relació que tenen amb la lluna i la manera per treure’n el màxim potencial.

El baile de la vida en las mujeres de l’Anna Salvia, explica el recorregut de les etapes vitals de les dones, amb unes il·lustracions precioses d’Agnès Mateu.

Aquests són els llibres de bibliografia que he utilitzat principalment per dissenyar el rellotge menstrual i escriure’n els textos. Moltes gràcies!

Les precioses il·lustracions del Rellotge Menstrural són de l’Andrea Zayas, una artista!! 

hola@mamadelletimel.cat

@mamadelletimel

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca